Zloženie Mlieka

07.08.2011 17:39
  Molekulárna fáza: Laktóza ↔ Chloridy – sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu Vápnik ↔ PO43- - sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu Na+ ↔ K+ - sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu H+ ↔ PO43- - pufrovací systém   2.      ...
07.08.2011 17:34
Vlastnosti laktózy: 1.      Schopnosť laktózy hydrolyzovať – prebieha pomocou enzýmu β – galaktozidáza. Štiepi laktózu na glukózu a galaktózu. Beží vždy na začiatku fermentácie. Využíva sa na výrobu kyslomliečnych výrobkov, syrov, delaktózovaného...
07.08.2011 17:33
Laktóza. Mlieko obsahuje viacej cukrov, ale ich hlavným zástupcom je mliečny cukor čiže laktóza. Cukor, ktorý sa inde v prírode nenachádza, len v mlieku cicavcov. Je to disacharid zložený z molekuly glukózy a molekuly galaktózy: ...
07.08.2011 17:32
Popoloviny – zbytok zložiek mlieka, ktoré ostanú po spálení pri t = 500 – 550 0C. Minerálne látky – sú súčasťou popolovín. Je ich menej ako popolovín a sú tvorené maktoprvkami Ca, P, K, C, N, Mg, S, Na a mikroprvkami I, Se, Zn, Co, Mn. Ich obsah je stály a výrazne nekolíše. Sú...
07.08.2011 17:32
  Syntéza mliečnych bielkovín. Na syntézu potrebujeme dostatok dusíkatých látok a energie. AMK sú základnou stavebnou jednotkou. Esenciálne sa čerpajú z krmiva. Ostatné z krmiva resp. tiež rôzne mikrobiálne bielkoviny, telové bielkoviny dojnice, iné substráty –...
07.08.2011 17:30
Srvátkové bielkoviny (20% z celkových bielkovín). Ovčie mlieko obsahuje viac srvátkových bielkovín (sérový albumín), tiež aj kozie oproti kravskému. Sú citlivé na teplotu (výroba žinčice a urdy). Sú to globulárne bielkoviny. Veľkosť 5 – 15 nm – patria teda do molekulárne...
07.08.2011 17:30
    Sušina s odobratým mliečnym tukom -         Normovaná hodnota: a)     Kravské mlieko min. 8,5%   b)     Ovčie mlieko min....
07.08.2011 17:29
    Výskyt kazeínu: - forma kazeínových miciel - asi 95% koloidná fáza       - rozpustný kazeín asi 5% molekulová fáza  vzájomný vzťah prechádzať na jednotlivé formy   ·        ak ...
07.08.2011 17:28
KAZEÍN – vyskytuje sa len v mlieku cicavcov. Jeho obsah kolíše medzi 70 – 80 % z celkového počtu bielkovín. V sušine asi 2,5 – 2,6 %. Je to bielkovina syntetizovaná v sekrečných bunkách mliečnej žľazy. Nachádza sa vo forme kazeínových miciel (koloidná fáza –...
07.08.2011 17:27
  Bielkoviny dusíkaté látky 100% 0,45 - 0,55 gN/100g mlieka Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému...
07.08.2011 17:26
A.    Metódy butyrometrické - acidobutyrometrické:   Princíp: spočíva v rozrušení bielkovinovej vrstvy obalu tukovej guľôčky (TG) kyselinou H2SO4 (kyselina gerberová), rozpustením uvoľneného tuku v amylalkohole a jeho následným oddelením odstredivou silou....
07.08.2011 17:22
1.      Stanovenie sušiny refraktometrický:   ·        využitie pri výrobe zahustených mliek a pri výrobe sušených mliek Princíp: Refraktometer - vzorku rozotrieme na hranol refraktometra a zmeriame index lomu...
07.08.2011 17:20
1.      Stanovenie sušiny na základe absorpcie IČ. Žiarenia (MIR):   Princíp: absorpcia IČ. žiarenia určitej vlnovej dĺžky (Množstvo absorbovaného žiarenia určitej vlnovej dĺžky, pričom absorpciu spôsobujú charakteristické skupiny alebo väzby stanovovaných...
07.08.2011 17:19
  Metódy stanovenia sušiny: 1.    Vážková metóda:   ·      rozhodčia, referenčná metóda (veľmi presná) ·      bežne v praxi sa nepoužíva ·      pre mlieko a...
07.08.2011 17:17
            Sušina mlieka je zvyšok zložiek, ktoré ostanú odparením vody pri 102±2 °C do konštantnej hmotnosti. Sušinu tvoria: lipidy, mliečne bielkoviny a dusíkaté nebielkovinové látky, glycidy, soli, vitamíny, enzýmy,...
07.08.2011 17:15
ŽIVINY: 1.      Acylglyceroly → glycerol + MK (pri ich nedostatku ochorenia pokožky, ekzémy, ochorenia obličiek) a)      Nízkouhlikaté MK (8 – 10 %) -         Protituberkulózne, ...