Vlastnosti mlieka

Vlastnosti mlieka:

1.      Senzorické: organoleptické – vôňa, chuť, farba, konzistencia

2.      Chemické: kyslosť mlieka (titračná kyslosť, aktívna kyslosť), pufrovacia schopnosť mlieka

3.      Fyzikálne: penenie mlieka, optické vlastnosti, extinčné vlastnosti, hustota, viskozita, povrchové napätie, osmotický tlak, redox potenciál, elektrická vodivosť, teplota (varu, tuhnutia), merné teplo, tepelná kapacita

4.      Technologické: syriteľnosť, termostabilita, kysacia aktivita

 

Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

 

Vlastnosti mlieka

07.08.2011 18:02
Termostabilita - Pre výrobu nesladeného zahusteného mlieka aj iných mliečnych vý­robkov (sušené mlieko, laktóza, laktomédia, trvanlivé mlieko (UHT)), má osobitný význam termostabi1ita mlieka. Termostabilita mlieka je schopnosť mlieka znášať vysokú teplotu bez vyzrážania sa bielkovín....
07.08.2011 17:59
  Hustota – sa rovná podielu hmotnosti a objemu. Jednotkou je kg*m-3 a meria sa pri 200C. Závisí od obsahu a hustoty jeho základných zložiek. Z ich hustoty vyplýva, že mliečny tuk hustotu znižuje. Preto odtučnené mlieko má hustotu asi 1033 kg.m-3 a spravidla by...
07.08.2011 17:58
  OPTICKÉ VLASTNOSTI: Mlieko spôsobuje lom svetelných lúčov. Vychádza sa z poznatku, že keď svetelný lúč prechádza z Jedného optického prostredia do dru­hého, na rozhraní oboch prostredí zmení rýchlosť a tým aj smer. Po­diel sínusov uhla dopadu k uhlu lomu sa udáva ...
07.08.2011 17:56
Titračná kyslosť – celková kyslosť mlieka – sú to ml alkalického roztoku o určitej koncentrácii, ktoré sa spotrebujú na neutralizáciu kyslých zložiek mlieka – podľa použitého alkalického roztoku a jeho koncentrácie vyjadrujeme TK v rôznych...