Optické vlastnosti mlieka ( Vlastnosti mlieka)

07.08.2011 17:58

 

OPTICKÉ VLASTNOSTI: Mlieko spôsobuje lom svetelných lúčov. Vychádza sa z poznatku, že keď svetelný lúč prechádza z Jedného optického prostredia do dru­hého, na rozhraní oboch prostredí zmení rýchlosť a tým aj smer. Po­diel sínusov uhla dopadu k uhlu lomu sa udáva indexom lomu (n). In­dex lomu pre určité čisté kvapaliny za rovnakých podmienok je konš­tantný, ale u kvapalín, ktoré obsahujú rozpustné látky, bude závislý od počtu a druhu molekúl rozpustných látok.

Mlieko obsahuje také zložky, ktoré sťažujú zisťovanie indexu lomu, preto sa pripravuje k jeho určovaniu mliečne sérum (pripravené vyzrážaním kazeínu chloridom vápenatým do varu). Index lomu mlieka je závislý od obsahu laktózy a rozpustných minerálnych látok. Ich pomer­ná stálosť dáva aj stály index lomu, ktorý sa pohybuje cca od 1,5440 po 1,3500.

Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

Zisťuje sa ponorným Zeissovým refraktometrom a udáva sa ako refrakcia, ktorá sa môže podľa tabuliek previesť na index lomu. Podľa refrakcie sa posudzuje porušovanie mlieka. Každé pridanej vody zni­žuje refrakciu séra o 0,25 dielikov refraktometra (d.r.). U zmiešaného mlieka horských plemien refrakcia spravidla neklesá pod 38,5 d.r. Pri porušení mlieka vodou sa vychádza z hodnoty, že zmiešané mlieka majú refrakciu 38 a individuálneho 39 d.r.

 

Extinčné vlastnosti - Pri prechode svetla mliekom dochádza k je­ho zoslabeniu a odrazu. Sledovanie absorpcie svetla v infračervenej (MIR) oblasti (vlnová dĺžka 300000 až 790 nm) ukázalo, že existujú charakteristické maximá pre mliečny tuk (5,8 -m), bielkoviny (6,5 m) a lak­tózu (9,6 ). Toto sa využíva na určovanie ich obsahu v mlieku a sta­lo sa princípom pre konštrukciu infračervených analyzátorov.