Mikrobiológia mlieka
07.08.2011 18:19
Vzťahy
MO v mlieku:
Vzťahy medzi mikroorgamznani v
mlieku môžu byť symbiotické, metabiotické, antagonistické a parazitické.
-
Pri symbióze
ide o vzájomné súžitie rozličných druhov mikroorganizmov. Také sa vyskytuje
...
07.08.2011 18:18
Termorezistentné: všetky MO schopné
prežiť krátkotrvajúci záhrev pri vysokej teplote
1.
Termorezistentné
MO
prežívajúce pasterizáciu vo forme spór: Bacillus, Clostridium
2.
Termorezistentné
MO
...
07.08.2011 18:17
Psychrotrofné MO:
-
Optimálna
teplota 10 – 15 0C
-
Rast
aj pri 50 0C
-
G+
aj G- baktérie
G+ v menšom zastúpení, súvisí...
07.08.2011 18:16
Koliformné
MO:
-
G-
...
07.08.2011 18:15
-
Zneškodňovanie
nežiaducich MO z čistých a čistených plôch resp. súbor opatrení,
ktoré smerujú k odstráneniu MO z čistých a čistiteľných
povrchov, zariadení alebo pomôcok, s ktorými sa...
07.08.2011 18:15
Stanovenie sporulujúcich
anaeróbnych MO:
-
Hlavne
v mlieku pri výrobe...
07.08.2011 18:13
Oxidačno – redukčný potenciál: oxidačné látky ↑
potenciál +, redukujúce látky ↑ potenciál –
Mlieko → +200 až +340mV => prevládajú
oxidačné látky => aeróbne a fakultatívne anaeróbne
Baktérie mezofilné, po vychladení psychrotrofné aeróbne
a fakultatívne...