Mastitída
Mastitída.
Je to zápalové ochorenie mliečnej žľazy. Je to ochorenie, ktorému sa pripisuje polyfaktoriálny charakter. Znamená to teda, že na jeho vzniku sa podieľa viac faktorov. Minimálne sú to tri faktory: samotne zviera - dojnica, prostredie, v ktorom sa zviera nachádza a mikroorganizmy.
Najväčšie riziko ochorenia mastitídy vzniká, keď sa uplatnia všetky tri faktory naraz, číže keď pôsobí prostredie na zviera stresujúco a zároveň sa v prostredí nachádzajú patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu pri kontakte so zvieraťom ohroziť jeho zdravie. Samozrejme kontakt dojnice s mikroorganizmom nemusí hneď znamenať ochorenie zvieraťa, pretože dojnica má určité systémy, súbory činiteľov, ktoré obmedzujú možnosť vzniku mastitídy. Sú to dva súbory činiteľov:
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
a) činitele vrodenej nešpecifickej odolnosti: pôsobia postupne, následne za sebou, čim kladú prekážky preniknutiu mikroorganizmov do samotného vemena, resp. ich premnožovaniu vo vemene. V prípade zlyhania týchto činiteľov nastupujú činitele získanej Špecifickej odolnosti. Medzi činitele vrodenej nešpecifickej odolnosti patria:
- fyziologická funkcia a stavba zdravej kože a sliznice vemena.
- anatomická stavba cecku a najmä jeho ústia, teda prítomnosť ceckového zvierača.
- prítomnosť mikroorganizmov v ceckovom kanáliku (najmä G+ baktérií), ktoré sú antagonistami patogénnych mikroorganizmov (Micrococci, Streptococci).
- prítomnosť baktericídnych látok nachádzajúcich sa vo vytvorenom mlieku v mliečnej cisterne vemena. Týchto látok je niekoľko. Medzi najúčinnejšie patria transferín, laktoferín, laktoperoxidázový systém, lyzozým a fagocytóza.
b) činitele získanej špecifickej odolnosti patria napr. lymtocyty, granulocyty, imunoglobuíny, komplement, opsonizácia a ďalšie. Organizmus ich získa po prekonaní určitej choroby.
Faktory vzniku mastitídy:
- Znížená dedičná odolnosť
- Zvýšená náchylnosť (zlá výživa, metabolické poruchy, tvar vemena a cecku – fľaškovité cecky, výskyt prídavných ceckov, poranenie ceckov a mliečnej žľazy)
- Laktačné štádium –v prvých a posledných týždňoch je zvýšený predpoklad výskytu mastitíd).
- Patogenita
- Virulencie – schopnosť produkovať toxíny, ktoré vyvolávajú zápal
- Množstvo
Najčastejší pôvodcovia – Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus (tieto dva MO sú pôvodcami 80 – 95 % mastitíd), Streptococcus uberis, Streptococcus dysgalactiae, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Preudomonas aeruginosa a Micoplazma bovis.
Cesty vniku MO:
- V procese dojenia – ak nie sú oddelené choré dojnice od zdravých (utierky, ruky dojiča, dojacie zariadenia)
- Medzi dojeniami – u starších dojníc, ochabnutý ceckový zvierač
- V dobe státia na sucho – produkujú sa toxíny, ktoré vemeno dráždia a poškodzujú. Začiatok zápalu sa prejavuje poruchami prietoku krvi mliečnou žľazou. Vo vemene sa budú hromadiť látky – opuch vemena.
Prostredie:
- Umožňuje prienik MO do vemena alebo oslabuje odolnosť zvieraťa a tým aj mliečnej žľazy
- Dojací stroj – poškodené ceckové gumy dojacích strojov, zlý podtlak, dojenie naprázdno
- Ustajnenie – úzke priestory na ustajnenie
- Výživa – vedie k oslabeniu imunity
- Dojič a iné
Mastitídy rozdelenie:
1. Infekčné – spôsobené MO
2. Neinfekčné – spôsobené fyzikálnymi, chemickým a toxickými vplyvmi
Diagnostikovanie mastitíd:
1. Klinické zmeny mliečnej žľazy – teplá, začervenaná, opuchnutá, prítomnosť krvničiek
2. Zmyslové ceny mlieka – farba (žltšia, červená, hnedastá, zelenkastá), chuť (slaná, prázdna), vôňa (hnilobný pach), konzistencia (vodnatá – redšia – znížený obsah tukov, vyzrážané bielkoviny, oddelenie pevnej a tuhej fázy)
3. Chemické zmeny mlieka – mení sa tuk, bielkoviny, laktóza a minerálne látky
Zvýšený obsah somatických buniek – bunky z vemena, kože, ceckov, telové bunky z krvi – lymfocyty, erytrocyty, leukocyty. Zvýšený počet somatických buniek je aj v mledzive a starodojnom mlieku. Zisťuje sa pomocou N-testu a NK-testu
Predchádzanie vzniku mastitíd:
1. Dodržanie hygienického programu dojenia
2. Liečenie dojníc počas zasúšania
3. Rýchle dôsledné liečenie klinických mastitíd
4. Brakovanie nevyliečených dojníc
5. Správna funkcia dojacích strojov