Archív článkov
07.08.2011 17:59
Hustota – sa rovná podielu
hmotnosti a objemu. Jednotkou je kg*m-3 a meria sa pri 200C.
Závisí od obsahu a hustoty jeho základných zložiek. Z ich hustoty
vyplýva, že mliečny tuk hustotu znižuje. Preto odtučnené mlieko má hustotu asi
1033 kg.m-3 a spravidla by...
07.08.2011 17:58
OPTICKÉ
VLASTNOSTI: Mlieko spôsobuje lom
svetelných lúčov. Vychádza sa z poznatku, že keď svetelný lúč prechádza z
Jedného optického prostredia do druhého, na rozhraní oboch prostredí zmení
rýchlosť a tým aj smer. Podiel sínusov uhla dopadu k uhlu lomu sa udáva
...
07.08.2011 17:56
Titračná kyslosť – celková kyslosť mlieka – sú to ml alkalického roztoku o určitej
koncentrácii, ktoré sa spotrebujú na neutralizáciu kyslých zložiek mlieka –
podľa použitého alkalického roztoku a jeho koncentrácie vyjadrujeme TK
v rôznych...
07.08.2011 17:39
Molekulárna
fáza:
Laktóza ↔ Chloridy – sú
v rovnovážnom vzájomnom vzťahu
Vápnik ↔ PO43-
- sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu
Na+ ↔ K+
- sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu
H+ ↔ PO43-
- pufrovací systém
2.
...
07.08.2011 17:34
Vlastnosti laktózy:
1.
Schopnosť
laktózy hydrolyzovať – prebieha pomocou enzýmu β – galaktozidáza. Štiepi
laktózu na glukózu a galaktózu. Beží vždy na začiatku fermentácie. Využíva
sa na výrobu kyslomliečnych výrobkov, syrov, delaktózovaného...
07.08.2011 17:33
Laktóza.
Mlieko obsahuje viacej cukrov, ale ich hlavným zástupcom je mliečny
cukor čiže laktóza. Cukor, ktorý sa inde v prírode nenachádza, len
v mlieku cicavcov. Je to disacharid zložený z molekuly glukózy a molekuly
galaktózy:
...
07.08.2011 17:32
Syntéza mliečnych bielkovín.
Na syntézu potrebujeme dostatok
dusíkatých látok a energie. AMK sú základnou stavebnou jednotkou.
Esenciálne sa čerpajú z krmiva. Ostatné z krmiva resp. tiež rôzne
mikrobiálne bielkoviny, telové bielkoviny dojnice, iné substráty –...
07.08.2011 17:32
Popoloviny – zbytok zložiek mlieka, ktoré ostanú po spálení pri t = 500 – 550 0C.
Minerálne látky – sú súčasťou popolovín. Je ich menej ako popolovín a sú tvorené
maktoprvkami Ca, P, K, C, N, Mg, S, Na a mikroprvkami I, Se, Zn, Co, Mn.
Ich obsah je stály a výrazne nekolíše. Sú...
07.08.2011 17:30
Srvátkové bielkoviny (20% z celkových
bielkovín).
Ovčie mlieko obsahuje viac
srvátkových bielkovín (sérový albumín), tiež aj kozie oproti kravskému. Sú
citlivé na teplotu (výroba žinčice a urdy). Sú to globulárne bielkoviny.
Veľkosť 5 – 15 nm – patria teda do molekulárne...
07.08.2011 17:30
Sušina
s odobratým mliečnym tukom
-
Normovaná
hodnota:
a)
Kravské mlieko min. 8,5%
b)
Ovčie mlieko min....
Záznamy: 11 - 20 zo 34