Archív článkov

07.08.2011 17:59
  Hustota – sa rovná podielu hmotnosti a objemu. Jednotkou je kg*m-3 a meria sa pri 200C. Závisí od obsahu a hustoty jeho základných zložiek. Z ich hustoty vyplýva, že mliečny tuk hustotu znižuje. Preto odtučnené mlieko má hustotu asi 1033 kg.m-3 a spravidla by...
07.08.2011 17:58
  OPTICKÉ VLASTNOSTI: Mlieko spôsobuje lom svetelných lúčov. Vychádza sa z poznatku, že keď svetelný lúč prechádza z Jedného optického prostredia do dru­hého, na rozhraní oboch prostredí zmení rýchlosť a tým aj smer. Po­diel sínusov uhla dopadu k uhlu lomu sa udáva ...
07.08.2011 17:56
Titračná kyslosť – celková kyslosť mlieka – sú to ml alkalického roztoku o určitej koncentrácii, ktoré sa spotrebujú na neutralizáciu kyslých zložiek mlieka – podľa použitého alkalického roztoku a jeho koncentrácie vyjadrujeme TK v rôznych...
07.08.2011 17:39
  Molekulárna fáza: Laktóza ↔ Chloridy – sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu Vápnik ↔ PO43- - sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu Na+ ↔ K+ - sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu H+ ↔ PO43- - pufrovací systém   2.      ...
07.08.2011 17:34
Vlastnosti laktózy: 1.      Schopnosť laktózy hydrolyzovať – prebieha pomocou enzýmu β – galaktozidáza. Štiepi laktózu na glukózu a galaktózu. Beží vždy na začiatku fermentácie. Využíva sa na výrobu kyslomliečnych výrobkov, syrov, delaktózovaného...
07.08.2011 17:33
Laktóza. Mlieko obsahuje viacej cukrov, ale ich hlavným zástupcom je mliečny cukor čiže laktóza. Cukor, ktorý sa inde v prírode nenachádza, len v mlieku cicavcov. Je to disacharid zložený z molekuly glukózy a molekuly galaktózy: ...
07.08.2011 17:32
  Syntéza mliečnych bielkovín. Na syntézu potrebujeme dostatok dusíkatých látok a energie. AMK sú základnou stavebnou jednotkou. Esenciálne sa čerpajú z krmiva. Ostatné z krmiva resp. tiež rôzne mikrobiálne bielkoviny, telové bielkoviny dojnice, iné substráty –...
07.08.2011 17:32
Popoloviny – zbytok zložiek mlieka, ktoré ostanú po spálení pri t = 500 – 550 0C. Minerálne látky – sú súčasťou popolovín. Je ich menej ako popolovín a sú tvorené maktoprvkami Ca, P, K, C, N, Mg, S, Na a mikroprvkami I, Se, Zn, Co, Mn. Ich obsah je stály a výrazne nekolíše. Sú...
07.08.2011 17:30
Srvátkové bielkoviny (20% z celkových bielkovín). Ovčie mlieko obsahuje viac srvátkových bielkovín (sérový albumín), tiež aj kozie oproti kravskému. Sú citlivé na teplotu (výroba žinčice a urdy). Sú to globulárne bielkoviny. Veľkosť 5 – 15 nm – patria teda do molekulárne...
07.08.2011 17:30
    Sušina s odobratým mliečnym tukom -         Normovaná hodnota: a)     Kravské mlieko min. 8,5%   b)     Ovčie mlieko min....
Záznamy: 11 - 20 zo 34
<< 1 | 2 | 3 | 4 >>