Archív článkov
07.08.2011 18:19
Vzťahy
MO v mlieku:
Vzťahy medzi mikroorgamznani v
mlieku môžu byť symbiotické, metabiotické, antagonistické a parazitické.
-
Pri symbióze
ide o vzájomné súžitie rozličných druhov mikroorganizmov. Také sa vyskytuje
...
07.08.2011 18:18
Termorezistentné: všetky MO schopné
prežiť krátkotrvajúci záhrev pri vysokej teplote
1.
Termorezistentné
MO
prežívajúce pasterizáciu vo forme spór: Bacillus, Clostridium
2.
Termorezistentné
MO
...
07.08.2011 18:17
Psychrotrofné MO:
-
Optimálna
teplota 10 – 15 0C
-
Rast
aj pri 50 0C
-
G+
aj G- baktérie
G+ v menšom zastúpení, súvisí...
07.08.2011 18:16
Koliformné
MO:
-
G-
...
07.08.2011 18:15
Stanovenie sporulujúcich
anaeróbnych MO:
-
Hlavne
v mlieku pri výrobe...
07.08.2011 18:15
-
Zneškodňovanie
nežiaducich MO z čistých a čistených plôch resp. súbor opatrení,
ktoré smerujú k odstráneniu MO z čistých a čistiteľných
povrchov, zariadení alebo pomôcok, s ktorými sa...
07.08.2011 18:13
Oxidačno – redukčný potenciál: oxidačné látky ↑
potenciál +, redukujúce látky ↑ potenciál –
Mlieko → +200 až +340mV => prevládajú
oxidačné látky => aeróbne a fakultatívne anaeróbne
Baktérie mezofilné, po vychladení psychrotrofné aeróbne
a fakultatívne...
07.08.2011 18:08
Falšovanie:
Pridaním vody – možno odhaliť 3 spôsobmi. Na základe skráteného rozboru
mlieka – robí sa denne vždy pri prijme, na základe teploty tuhnutia mlieka
(max. -0,515 0C – meria sa v centrálnych skúšobných
laboratóriách), na základe refrakcie mliečneho séra (meria sa...
07.08.2011 18:08
Falšovanie cudzími látkami: pridaním iného druhu mlieka, možno
ho odhaliť fyzikálnymi, chemickými a biologickými metódami.
a)
Fyzikálne
metódy: kvapalinová alebo plynová chromatografia (vychádza z poznatku, že
jednotlivé typy mliek...
07.08.2011 18:02
Termostabilita - Pre výrobu
nesladeného zahusteného mlieka aj iných mliečnych výrobkov (sušené mlieko,
laktóza, laktomédia, trvanlivé mlieko (UHT)), má osobitný význam termostabi1ita mlieka.
Termostabilita mlieka je schopnosť mlieka znášať vysokú teplotu
bez vyzrážania sa bielkovín....
Záznamy: 1 - 10 zo 34