Archív článkov

07.08.2011 18:19
  Vzťahy MO v mlieku: Vzťahy medzi mikroorgamznani v mlieku môžu byť symbiotické, metabiotické, antagonistické a parazitické. -         Pri symbióze ide o vzájomné súžitie rozličných druhov mikroorga­nizmov. Také sa vyskytuje ...
07.08.2011 18:18
  Termorezistentné: všetky MO schopné prežiť krátkotrvajúci záhrev pri vysokej teplote 1.      Termorezistentné MO prežívajúce pasterizáciu vo forme spór: Bacillus, Clostridium 2.      Termorezistentné MO ...
07.08.2011 18:17
  Psychrotrofné MO: -         Optimálna teplota 10 – 15 0C -         Rast aj pri 50 0C -         G+ aj G- baktérie G+ v menšom zastúpení, súvisí...
07.08.2011 18:16
  Koliformné MO: -                                 G- ...
07.08.2011 18:15
  Stanovenie sporulujúcich anaeróbnych MO:   -                                 Hlavne v mlieku pri výrobe...
07.08.2011 18:15
    -         Zneškodňovanie nežiaducich MO z čistých a čistených plôch resp. súbor opatrení, ktoré smerujú k odstráneniu MO z čistých a čistiteľných povrchov, zariadení alebo pomôcok, s ktorými sa...
07.08.2011 18:13
  Oxidačno – redukčný potenciál: oxidačné látky ↑ potenciál +, redukujúce látky ↑ potenciál – Mlieko → +200 až +340mV => prevládajú oxidačné látky => aeróbne a fakultatívne anaeróbne Baktérie mezofilné, po vychladení psychrotrofné aeróbne a fakultatívne...
07.08.2011 18:08
Falšovanie: Pridaním vody – možno odhaliť 3 spôsobmi. Na základe skráteného rozboru mlieka – robí sa denne vždy pri prijme, na základe teploty tuhnutia mlieka (max. -0,515 0C – meria sa v centrálnych skúšobných laboratóriách), na základe refrakcie mliečneho séra (meria sa...
07.08.2011 18:08
Falšovanie cudzími látkami: pridaním iného druhu mlieka, možno ho odhaliť fyzikálnymi, chemickými a biologickými metódami. a)      Fyzikálne metódy: kvapalinová alebo plynová chromatografia (vychádza z poznatku, že jednotlivé typy mliek...
07.08.2011 18:02
Termostabilita - Pre výrobu nesladeného zahusteného mlieka aj iných mliečnych vý­robkov (sušené mlieko, laktóza, laktomédia, trvanlivé mlieko (UHT)), má osobitný význam termostabi1ita mlieka. Termostabilita mlieka je schopnosť mlieka znášať vysokú teplotu bez vyzrážania sa bielkovín....
Záznamy: 1 - 10 zo 34
1 | 2 | 3 | 4 >>