Živiny v mlieku ( zloženie mlieka)

07.08.2011 17:15

ŽIVINY:

1.      Acylglyceroly → glycerol + MK (pri ich nedostatku ochorenia pokožky, ekzémy, ochorenia obličiek)

a)      Nízkouhlikaté MK (8 – 10 %)

-         Protituberkulózne, antileprové, fungistatické účinky

-         Inhibícia MO v zažívacom trakte

-         Rýchle trávenie → netvorí sa zásobný tuk

-         Kyselina maslová → slabé protirakovinové účinky

b)      Viacuhlikaté MK neodbúravajú cholesterol (kyselina myristová, palmitová)

c)      Nenasýtené

-         Nízky obsah

-         Transport lipidov

-         Normálny rast

-         Znižujú hladinu cholesterolu

-         Antirakovinotvorné účinky → konjugovaná kyselina linolová 2 – 20 mg/g

-         Antioxidačné vlastnosti

 

Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke:

www.Forex-system.sk

 

2.      Fosfolipidy (1 %)

-         Najviac lecitín, potom kefalín a sfingozín

-         Rast a funkcia telových buniek

-         Syntéza biomembrán

-         Transport lipidov

-         Odbúravanie cholesterolu

-         Priaznivý vplyv na nervovú činnosť

-         Regenerácia pečene

3.      Cerebrozidy stavba mozgu a nervových tkanív

4.      Steroly

-         Cholesterol 80 – 120 mg/l

-         Negatívom účasť na arteriskleróze a infarkte

-         Látky odbúrajúce cholesterol: nenasýtené MK, Vitamíny (A, B2, B6, B12), cholín, Ca2+

 

  Špeciálna ponuka : Chcete sa naučiť investovať ? Chcete spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

 

Bielkoviny:

-         Zdroj energie 16,75 kJ/g

-         Zdroj AMK – 18 AMK z 22 známych esenciálnych

-         Kazeín 45,8 EAK/100gB

-         Srvátkové bielkoviny 5237 EAK/100gB

 

Význam AMK:

-         Nositeľ všetkých živých procesov

-         Stavba živých organizmov

Význam bielkovín:

-         Vývoj a udržiavanie imunity

-         Proti tvorbe mliečnych kameňov

-         Zvyšujú odolnosť voči bakteriálnym infekciám

-         Sýtivosť, stráviteľnosť

-         Viažu vitamíny skupiny B a železo

-         Zistené protizápalové účinky

Negatívum: intolerancia na mliečnu bielkovinu FENYLKETONURIU

-         Organizmus nevie nasyntetizovať enzým, ktorý by štiepil bielkovinu na AMK, bielkoviny sa nedajú stráviť, vylučujú sa obličkami

-         Alergia na mliečnu bielkovinu

 

Laktóza: glukóza + galaktóza

-         Zdroj energie 16 kJ/g

-         Napomáha absorpcii Ca

-         Proti ukladaniu tuku v pečeni

-         Protisklerotické účinky

-         Premena na kyselinu mliečnu

-         Podporuje peristatiku čriev

Negatívum:

-         Intolerancia: β-galaktozidáza

-         Galaktirémia – genetický defekt – u detí hnačky, zvracanie, demencia, siví zákal očí

-         Organizmus nevie využiť galaktózu

 

Minerálne látky:

-         Prítomnosť všetkých 14 ML vo výžive nepostrádateľných

-         Hlavné (Ca, K, P, Na, Cl, Mg, S), stopové (Fe, Cu, Co, I, Zn, Mn)

Ca – stavba kostí, zubov, metabolické pochody – osteoporóza

P - -//-

K – liečenie ochorení obličiek

Na – liečenie kardiovaskulárnych ochorení

Fe – tvorba červených krviniek

Cu – tvorba enzýmu cytrochlorínoxidáza

I – vzťah k štítnej žľaze

Co – zložka vitamínu B12