Živiny v mlieku ( zloženie mlieka)
1. Acylglyceroly → glycerol + MK (pri ich nedostatku ochorenia pokožky, ekzémy, ochorenia obličiek)
a) Nízkouhlikaté MK (8 – 10 %)
- Protituberkulózne, antileprové, fungistatické účinky
- Inhibícia MO v zažívacom trakte
- Rýchle trávenie → netvorí sa zásobný tuk
- Kyselina maslová → slabé protirakovinové účinky
b) Viacuhlikaté MK neodbúravajú cholesterol (kyselina myristová, palmitová)
c) Nenasýtené
- Nízky obsah
- Transport lipidov
- Normálny rast
- Znižujú hladinu cholesterolu
- Antirakovinotvorné účinky → konjugovaná kyselina linolová 2 – 20 mg/g
- Antioxidačné vlastnosti
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke:
2. Fosfolipidy (1 %)
- Najviac lecitín, potom kefalín a sfingozín
- Rast a funkcia telových buniek
- Transport lipidov
- Odbúravanie cholesterolu
- Priaznivý vplyv na nervovú činnosť
- Regenerácia pečene
3. Cerebrozidy – stavba mozgu a nervových tkanív
4. Steroly
- Cholesterol 80 – 120 mg/l
- Negatívom účasť na arteriskleróze a infarkte
- Látky odbúrajúce cholesterol: nenasýtené MK, Vitamíny (A, B2, B6, B12), cholín, Ca2+
Špeciálna ponuka : Chcete sa naučiť investovať ? Chcete spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
- Zdroj energie 16,75 kJ/g
- Zdroj AMK – 18 AMK z 22 známych esenciálnych
- Kazeín 45,8 EAK/100gB
- Srvátkové bielkoviny 5237 EAK/100gB
Význam AMK:
- Nositeľ všetkých živých procesov
- Stavba živých organizmov
Význam bielkovín:
- Vývoj a udržiavanie imunity
- Proti tvorbe mliečnych kameňov
- Zvyšujú odolnosť voči bakteriálnym infekciám
- Sýtivosť, stráviteľnosť
- Viažu vitamíny skupiny B a železo
- Zistené protizápalové účinky
Negatívum: intolerancia na mliečnu bielkovinu FENYLKETONURIU
- Organizmus nevie nasyntetizovať enzým, ktorý by štiepil bielkovinu na AMK, bielkoviny sa nedajú stráviť, vylučujú sa obličkami
- Alergia na mliečnu bielkovinu
Laktóza: glukóza + galaktóza
- Zdroj energie 16 kJ/g
- Napomáha absorpcii Ca
- Proti ukladaniu tuku v pečeni
- Protisklerotické účinky
- Premena na kyselinu mliečnu
- Podporuje peristatiku čriev
Negatívum:
- Intolerancia: β-galaktozidáza
- Galaktirémia – genetický defekt – u detí hnačky, zvracanie, demencia, siví zákal očí
- Organizmus nevie využiť galaktózu
- Prítomnosť všetkých 14 ML vo výžive nepostrádateľných
- Hlavné (Ca, K, P, Na, Cl, Mg, S), stopové (Fe, Cu, Co, I, Zn, Mn)
Ca – stavba kostí, zubov, metabolické pochody – osteoporóza
P - -//-
K – liečenie ochorení obličiek
Na – liečenie kardiovaskulárnych ochorení
Fe – tvorba červených krviniek
Cu – tvorba enzýmu cytrochlorínoxidáza
I – vzťah k štítnej žľaze
Co – zložka vitamínu B12