Výroba kvalitného mlieka

07.08.2011 17:11

Výroba kvalitného mlieka

 

-         Cieľom je vyrobiť mlieko s vysokou biologickou hodnotou a MO bezpečnosťou.

-         Výroba kvalitného mlieka predpokladá:

a)      Zdravé dojnice

b)      Zabezpečenie kvalitnej výživy

c)      Vytvorenie vhodného chovateľského prostredia (ustajnenie)

d)      Zabezpečenie dostatočnej odbornej starostlivosti a ošetrovania

 

Tvorba mlieka v mliečnej žľaze:

-         Mlieko sa počas laktácie nepretržite tvorí v sekrečných bunkách mliečnej žľazy a hromadí sa v kapacitnej sústave vemena (mliečna cisterna, cecková cisterna, hlavný mliekovod).

-         Pre zabezpečenie syntézy sa musí mlieko pravidelne vydájať.

-         Voda sa do vemena dostáva ultrafiltráciou z krvnej plazmy a prechádza v úplne prvej fáze tvorby mlieka. Spolu s vodou sa dostávajú aj soli.

-         Tuk sa syntetizuje v sekrečných bunkách mliečnej žľazy. Najdôležitejšie sú nízkomolekulové mastné kyseliny. Okrem toho sú dôležité aj nenasýtené M.K. Do vemena sa dostávajú lymfou.

-         Bielkoviny: kazeín sa syntetizuje v sekrečných bunkách mliečnej žľazy. AMK sú dôležité na syntézu α-LA a β-LG. Zvyšok prechádza z krvi – séroví albumín.

-         Laktóza sa syntetizuje v mliečnej žľaze. Dôležité sú galaktóza a glukóza. Glukóza – prekurzor propionáty, butyráty, octany vyprodukované v bachore. Galaktóza – syntéze v mliečnej žľaze – vytvára sa premenou glukózy.

-         Tiež môže prebiehať aj iná syntéza – kyselina citrónová

-         Ďalšie látky (napr. cholesterol) prechádzajú z krvi

      Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk