Výroba kvalitného mlieka
Výroba kvalitného mlieka
- Cieľom je vyrobiť mlieko s vysokou biologickou hodnotou a MO bezpečnosťou.
- Výroba kvalitného mlieka predpokladá:
a) Zdravé dojnice
b) Zabezpečenie kvalitnej výživy
c) Vytvorenie vhodného chovateľského prostredia (ustajnenie)
d) Zabezpečenie dostatočnej odbornej starostlivosti a ošetrovania
Tvorba mlieka v mliečnej žľaze:
- Mlieko sa počas laktácie nepretržite tvorí v sekrečných bunkách mliečnej žľazy a hromadí sa v kapacitnej sústave vemena (mliečna cisterna, cecková cisterna, hlavný mliekovod).
- Pre zabezpečenie syntézy sa musí mlieko pravidelne vydájať.
- Voda sa do vemena dostáva ultrafiltráciou z krvnej plazmy a prechádza v úplne prvej fáze tvorby mlieka. Spolu s vodou sa dostávajú aj soli.
- Tuk sa syntetizuje v sekrečných bunkách mliečnej žľazy. Najdôležitejšie sú nízkomolekulové mastné kyseliny. Okrem toho sú dôležité aj nenasýtené M.K. Do vemena sa dostávajú lymfou.
- Bielkoviny: kazeín sa syntetizuje v sekrečných bunkách mliečnej žľazy. AMK sú dôležité na syntézu α-LA a β-LG. Zvyšok prechádza z krvi – séroví albumín.
- Laktóza sa syntetizuje v mliečnej žľaze. Dôležité sú galaktóza a glukóza. Glukóza – prekurzor propionáty, butyráty, octany vyprodukované v bachore. Galaktóza – syntéze v mliečnej žľaze – vytvára sa premenou glukózy.
- Tiež môže prebiehať aj iná syntéza – kyselina citrónová
- Ďalšie látky (napr. cholesterol) prechádzajú z krvi
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk