Syntéza mliečnych bielkovín ( Zloženie mlieka)
Na syntézu potrebujeme dostatok dusíkatých látok a energie. AMK sú základnou stavebnou jednotkou. Esenciálne sa čerpajú z krmiva. Ostatné z krmiva resp. tiež rôzne mikrobiálne bielkoviny, telové bielkoviny dojnice, iné substráty – zvyšky H3PO4, cukry. Energia slúži na rozklad dusíkatých látok v krmive a na syntézu mliečnych bielkovín. Kazeín sa syntetizuje v sekrečných bunkách mliečnej žľazy. To platí aj pre α-laktoalbumín a β-laktoglobulín. Krvné sérum – syntetizuje sa filtráciou krvi do mliečnej žľazy. Globulíny sa nesyntetizujú v mliečnej žľaze, ale prechádzajú filtráciou z krvi.
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
Faktory ovplyvňujúce obsah a zastúpenie mliečnych bielkovín.
KRAVSKÉ |
OVČIE |
KOZIE |
|
Požiadavky normy |
Minimum 2,8 % |
Minimum 4,8 % |
Minimum 3,0 % |
Každá dojnica má určitú preddispozíciu pre syntézu bielkovín.
1. Plemeno – Počet a poradie AMK sú dané s čoho vyplýva samotný obsah. Yersey – 3,66 % bielkovín – ich obsah je v zápornej korelácii s pôdojom => čím viac bielkovín v mlieku tým menej mlieka. Plemeno Yersey má obsah ϰ-kazeínu 0,8 % typu BB. Čiernostrakaté nížinné – 3,0 % z toho ϰ-kazeínu 0,2% typu A.
2. Výživa – dôležitá je vláknina, energia a dusíkaté látky. 20 – 30 % stráviteľných dusíkatých látok sa priamo dostane na syntézu bielkovín (prechod z bachora do tenkého čreva do mliečnej žľazy). 70 – 80 % (zbytok krmiva) sa v bachore rozloží. Vzniká amoniak, ktorý využíva prítomná bachorová mikroflóra aj z energiou krmiva na syntézu bielkovín. Po odumretí MO sa MO - bielkoviny štiepia, prechádzajú cez steny čreva do krvi a potom do mliečnej žľazy, kde slúžia na syntézu mliečnych bielkovín.
4. Zdravotný stav – ovplyvňuje obsah, ale aj zastúpenie jednotlivých frakcií. Pri mastitídach stúpa množstvo imunoglobulínov a krvného albumínu. Klesá obsah α-laktoalbumínu a β-laktoglobulínu. Obsah celkového kazeínu klesá. Obsah ϰ-kazeínu stúpa. Pri akútnych ↑ o 10%. Pri chronických ↑ o 5 – 7 %. Acidózy a alkalózy – obsah bielkovín klesá, klesá obsah kazeínov.
5. Laktačné štádium – v mledzive je zvýšený obsah bielkovín. Nízky obsah kazeínov. Zvýšený obsah imunoglobulínov. Zrelé mlieko do 2 – 3 mesiaca obsah bielkovín klesá. Po 3 mesiaci obsah mierne stúpa. V starodojnom mlieku obsah bielkovín stúpa v dôsledku zvýšeného množstva imunoglobulínu. Kazeínu je menej.
6. Poradie laktácie – množstvo bielkovín mierne stúpa o 0,01 – 0,02 % do 4 laktácie. Potom mierne klesá (0,02 %).