Stanovenie sušiny mlieka ( Zloženie mlieka)
Metódy stanovenia sušiny:
1. Vážková metóda:
· rozhodčia, referenčná metóda (veľmi presná)
· bežne v praxi sa nepoužíva
· pre mlieko a mliečne výrobky
Princíp: podstatou je odparenie vody pri presne stanovenej teplote a to buď do konštantnej hmotnosti vzorky, alebo danú dobu.
Podmienky stanovenia sušiny:
Spôsoby sušenia:
a. S nasávacou hmotou
b. Bez nasávacej hmoty
A. sa vzorka môže zmiešať s predsušenou hmotou alebo s kremičitým pieskom. Taktiež ako nasávacu hmotu môžeme použiť oxid zinočnatý a tak vzorka ma tit. kyslosť nad 7 °SH ,dokáže zachytiť napr. kyselinu mliečnu a iné kyseliny, ktoré by mohli meniť a prchať a potom sa nebudú môcť stanoviť.
B. pred samotným sušením musíme vzorku cca. 30 min. presúšať zahrievaním vo vodnom kúpeli čím dôjde k čiastočnému odpareniu vody.
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
1. Vážková metóda prevádzková:
· orientačná metóda
· len pre mliečne výrobky (NIE PRE MLIEKO!!!)
Princíp: rýchle odparenie vody zo vzorky za presne definovaných podmienok
% H2O v masle = 100 % - % sušiny
Tradičné maslo môže mať max. 16 % H2O
3. Stanovenie sušiny výpočtom:
· táto metóda je prevádzková: skrátený rozbor mlieka
· použitie: len pre mlieko (NIE PRE MLIEČ. VÝROBKY!!!!)
Princíp: stanovení mernej hmotnosti (hustoty) mlieka a v stanovení tuku v mlieku butyrometrickou metódou na základe ktorých sa sušina vypočíta Fleischmanovým vzorcom:
stanovenie hustoty:
· úprava vzorky - zahriatie na 40 °C (aby sa rozpustil tuk)
· následne vytemperovanie na 20 °C, a zmeranie
Lč20 °C - laktodenzimetrické číslo namerané pri 20 °C
Lč = ρ (kg.m-3) - 100
ak je teplota: - nižšia ako 20 °C - korekcia sa odčíta (z tabuliek)
- vyššia ako 20 °C - korekcia sa pripočíta
4. Stanovenie tuku v mlieku gerberovou metódou:
Postup: do butyrometra dáme 10 ml H2SO4
11 ml mlieka
1 ml amylalkoholu
poriadne premiešame a dáme odstrediť pri 65 °C, rýchlosti 1100 ot./min. 6 minút
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
5. Stanovenie prístrojovými metódami:
· prevádzková metóda, mliečne výrobky
· stanovenie sušiny na základe IČ. žiarenia
Princíp: schopnosť IČ. žiarenia prechádzať vrstvami analyzovanej vzorky, zohrieva ju čim dochádza k odpareniu H2O a stanoveniu sušiny.