Stanovenie sušiny mlieka ( Zloženie mlieka)

07.08.2011 17:19

 

Metódy stanovenia sušiny:

1.    Vážková metóda:

 

·      rozhodčia, referenčná metóda (veľmi presná)

·      bežne v praxi sa nepoužíva

·      pre mlieko a mliečne výrobky

Princíp: podstatou je odparenie vody pri presne stanovenej teplote a to buď do konštantnej hmotnosti vzorky, alebo danú dobu.

Podmienky stanovenia sušiny:

Spôsoby sušenia:

a.      S nasávacou hmotou

b.      Bez nasávacej hmoty

 

A.                sa vzorka môže zmiešať s predsušenou hmotou alebo s kremičitým pieskom. Taktiež ako nasávacu hmotu môžeme použiť oxid zinočnatý a tak vzorka ma tit. kyslosť nad 7 °SH ,dokáže zachytiť napr. kyselinu mliečnu a iné kyseliny, ktoré by mohli meniť a prchať a potom sa nebudú môcť stanoviť.

B.                 pred samotným sušením musíme vzorku cca. 30 min. presúšať zahrievaním vo vodnom kúpeli čím dôjde k čiastočnému odpareniu vody.

  Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

                                

1.    Vážková metóda prevádzková:

 

·      orientačná metóda

·      len pre mliečne výrobky (NIE PRE MLIEKO!!!)

Princíp: rýchle odparenie vody zo vzorky za presne definovaných podmienok

 

   

% H2O v masle = 100 % - % sušiny

Tradičné maslo môže mať max. 16 % H2O

 

3.      Stanovenie sušiny výpočtom:

 

·        táto metóda je prevádzková: skrátený rozbor mlieka

·        použitie: len pre mlieko (NIE PRE MLIEČ. VÝROBKY!!!!)

 

Princíp: stanovení mernej hmotnosti (hustoty) mlieka a v stanovení tuku v mlieku butyrometrickou metódou na základe ktorých sa sušina vypočíta Fleischmanovým vzorcom:

 


stanovenie hustoty:

·        úprava vzorky - zahriatie na 40 °C (aby sa rozpustil tuk)

·        následne vytemperovanie na 20 °C, a zmeranie

 

20 °C - laktodenzimetrické číslo namerané pri 20 °C

 

Lč = ρ (kg.m-3) - 100

 

ak je teplota:  - nižšia ako 20 °C - korekcia sa odčíta (z tabuliek)

                       - vyššia ako 20 °C - korekcia sa pripočíta

 

4.      Stanovenie tuku v mlieku gerberovou metódou:

 

Postup: do butyrometra dáme 10 ml H2SO4

             11 ml mlieka

             1 ml amylalkoholu

             poriadne premiešame a dáme odstrediť pri 65 °C, rýchlosti 1100 ot./min. 6 minút

        

  Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

5.      Stanovenie prístrojovými metódami:

 

·        prevádzková metóda, mliečne výrobky

·        stanovenie sušiny na základe IČ. žiarenia

Princíp: schopnosť IČ. žiarenia prechádzať  vrstvami analyzovanej vzorky, zohrieva ju čim dochádza k odpareniu H2O a stanoveniu sušiny.