(Mikrobiológia mlieka) Stanovenie sporulujúcich anaeróbnych MO v mlieku

07.08.2011 18:15

 

Stanovenie sporulujúcich anaeróbnych MO:

 

-                                 Hlavne v mlieku pri výrobe syrov a tavených syrov

-                                 Rod Clostridium (G+ paličky), striktne anaeróbny, majú sacharolytické alebo proteolytické vlastnosti

-                                 Clostridium botulinum => nekvalitné siláže, prach, pôda, podstielka, výkaly

-                                 Vegetatívne bunky sa pasterizáciou ničia, spóry nie – prežívajú aj UHT ohrev

-                                 Spôsobujú nadúvanie syrov => baktérie rozkladajú mliečňany, vzniká H a kyselina maslová, vyduté syry po 3 – 6 mesiacoch zrenia

-                                 V UHT mliekach bombáže

-                                 V zahustenom

 

  Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

Modifikovaná kultivačná metóda (MPN) – metóda pravdepodobného počtu

-                                 Odhad počtu MO

-                                 Ak nás nezaujíma presný počet, ale to či sú MO prítomné

-                                 V 0,1 ml nemohli byť prítomné

 

Postup: do skúmavok 10 ml odstredeného sterilizovaného mlieka (slúži ako živné médium pre kultiváciu MO)

Úprava vzorky:

-                                 Inaktivácia vegetatívnych foriem MO → mlieko sa zahreje na 85 0C po dobu 10 minút alebo 60 0C po dobu 30 minút.

-                                 Nariedenie vzorky

-                                 Z riedení sa nadávkuje 1 ml do skúmavok so sterilizovaným odstredeným mliekom

-                                 Vzorky sa kultivujú pri 37 0C 5 dní

-                                 Potom sa hodnotí vrstva: negatívne – bez zmeny, pozitívne – bublinky, vytlačenie parafínu zátky, oddelenie tuhých zložiek