(Mikrobiológia mlieka) Stanovenie sporulujúcich anaeróbnych MO v mlieku
Stanovenie sporulujúcich anaeróbnych MO:
- Hlavne v mlieku pri výrobe syrov a tavených syrov
- Rod Clostridium (G+ paličky), striktne anaeróbny, majú sacharolytické alebo proteolytické vlastnosti
- Clostridium botulinum => nekvalitné siláže, prach, pôda, podstielka, výkaly
- Vegetatívne bunky sa pasterizáciou ničia, spóry nie – prežívajú aj UHT ohrev
- Spôsobujú nadúvanie syrov => baktérie rozkladajú mliečňany, vzniká H a kyselina maslová, vyduté syry po 3 – 6 mesiacoch zrenia
- V UHT mliekach bombáže
- V zahustenom
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
Modifikovaná kultivačná metóda (MPN) – metóda pravdepodobného počtu
- Odhad počtu MO
- Ak nás nezaujíma presný počet, ale to či sú MO prítomné
- V 0,1 ml nemohli byť prítomné
Postup: do skúmavok 10 ml odstredeného sterilizovaného mlieka (slúži ako živné médium pre kultiváciu MO)
Úprava vzorky:
- Inaktivácia vegetatívnych foriem MO → mlieko sa zahreje na 85 0C po dobu 10 minút alebo 60 0C po dobu 30 minút.
- Nariedenie vzorky
- Z riedení sa nadávkuje 1 ml do skúmavok so sterilizovaným odstredeným mliekom
- Vzorky sa kultivujú pri 37 0C 5 dní
- Potom sa hodnotí vrstva: negatívne – bez zmeny, pozitívne – bublinky, vytlačenie parafínu zátky, oddelenie tuhých zložiek