Rozdelenie mlieka
Rozdelenie mlieka
Mlieko možno rozdeliť do viacerých skupín:
1) mlieko druhové (kravské, ovčie, kozie, veľrybie, sobie atď.)
2) mlieko kazeínové, ktorého zastúpenie kazeínu v celkových mliečnych bielkovinách dosahuje najmenej 75%. Produkujú ho prežúvavce.
3) mlieko albumínové, ktorého zastúpenie kazeínu v celkových bielkovinách je menšie ako 75%. Produkujú ho všežravce, mäsožravce a bylinožravce s jednoduchým žalúdkom.
V období laktácie sú všeobecne typické rozdiely v zložení a vlastnostiach mlieka, kde poznáme:
a. mlieko nezrelé: mledzivo, čiže kolostrum, ktoré produkuje mliečna žľaza určité obdobie po pôrode (podľa normy u nás 5 dní),
b. mlieko zrelé: sa produkuje po mledzivovom období až do obdobia zasúšania
c. mlieko starodojné: získané určitú dobu pred zasušením laktujúcich zvierat,
d. mlieko ,,nepravé": (aberantné) - napr. tzv. čarodejné, samčie, panenské, vylučované mliečnymi žľazami novorodencov, mlieko produkované za nenormálnych okolností (choroba) a pod.