Rozdelenie mlieka

07.08.2011 17:07

 

Rozdelenie mlieka

Mlieko možno rozdeliť do viacerých skupín:

 

1)     mlieko druhové (kravské, ovčie, kozie, veľrybie, sobie atď.)

2)     mlieko kazeínové, ktorého zastúpenie kazeínu v celkových mliečnych bielkovinách dosahuje najmenej 75%. Produkujú ho prežúvavce.

3)     mlieko albumínové, ktorého zastúpenie kazeínu v celkových bielkovinách je menšie ako 75%. Produkujú ho všežravce, mäsožravce a bylinožravce s jednoduchým žalúdkom.

            V období laktácie sú všeobecne typické rozdiely v zložení a vlastnostiach mlieka, kde poznáme:

a.      mlieko nezrelé: mledzivo, čiže kolostrum, ktoré produkuje mliečna žľaza určité obdobie po pôrode (podľa normy u nás 5 dní),

b.      mlieko zrelé: sa produkuje po mledzivovom období až do obdobia zasúšania

c.      mlieko starodojné: získané určitú dobu pred zasušením laktujúcich zvierat,

d.      mlieko ,,nepravé": (aberantné) - napr. tzv. čarodejné, samčie, panenské, vylučované mliečnymi žľazami novorodencov, mlieko produkované za nenormálnych okolností (choroba) a pod.