(Mikrobiológia mlieka) Psychrotrofné MO v mlieku

07.08.2011 18:17

 

Psychrotrofné MO:

-         Optimálna teplota 10 – 15 0C

-         Rast aj pri 50 0C

-         G+ aj G- baktérie

G+ v menšom zastúpení, súvisí so stavom bunkovej steny → nezabezpečuje dobrý rast (Bacillus, Clostridium, Micrococcus, Streptococcus, Lactobacillus)

G- dominantnejšie (Pseudomonas, Flavobacterium, Alcaligenes, Escherichia, Yersinia, Enterobacter, Proteus, patogén Listeria, podmienečné patogény - Alcaligenes) – ostatné sa pasterizáciou ničia okrem sporotvorných.

Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

Zdroje kontaminácie:

-         Zle vyčistené chladiace tanky

-         Dojacie zariadenia

-         Nechlórovaná voda

-         Fekálie a krmivo

Význam:

-         Pasterizáciou sa ničia

-         Pasterizáciu prečkajú termorezistentné enzýmy – lipázy a proteázy

-         Predpoklad v prípade chýb je, že počty MO sú na úrovni 106 a viac

-         104 a viac nedobrá sanitácia

Podmienky stanovenia:

-         Riedenie 10-3 – 10-4 1 ml do dvoch paralelných vzoriek

-         Médium GTKA + 1 % odstredeného sušeného mlieka

-         Teplota 6,5 0C, 10 dní alebo 22 0C, 2 dni (menej presné výsledky)

-         Rátajú sa všetky kolónie

Počitateľné: 10 – 300 KTJ norma bola 50 000 KTJ