(Mikrobiológia mlieka) Psychrotrofné MO v mlieku
Psychrotrofné MO:
- Optimálna teplota 10 – 15 0C
- Rast aj pri 50 0C
- G+ aj G- baktérie
G+ v menšom zastúpení, súvisí so stavom bunkovej steny → nezabezpečuje dobrý rast (Bacillus, Clostridium, Micrococcus, Streptococcus, Lactobacillus)
G- dominantnejšie (Pseudomonas, Flavobacterium, Alcaligenes, Escherichia, Yersinia, Enterobacter, Proteus, patogén Listeria, podmienečné patogény - Alcaligenes) – ostatné sa pasterizáciou ničia okrem sporotvorných.
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
Zdroje kontaminácie:
- Zle vyčistené chladiace tanky
- Dojacie zariadenia
- Nechlórovaná voda
- Fekálie a krmivo
Význam:
- Pasterizáciou sa ničia
- Pasterizáciu prečkajú termorezistentné enzýmy – lipázy a proteázy
- Predpoklad v prípade chýb je, že počty MO sú na úrovni 106 a viac
- 104 a viac nedobrá sanitácia
Podmienky stanovenia:
- Riedenie 10-3 – 10-4 1 ml do dvoch paralelných vzoriek
- Médium GTKA + 1 % odstredeného sušeného mlieka
- Teplota 6,5 0C, 10 dní alebo 22 0C, 2 dni (menej presné výsledky)
- Rátajú sa všetky kolónie
Počitateľné: 10 – 300 KTJ norma bola 50 000 KTJ