Molekulárn zloženie mlieka ( Zloženie mlieka)

07.08.2011 17:39

 

Molekulárna fáza:

Laktóza ↔ Chloridy – sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu

Vápnik ↔ PO43- - sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu

Na+ ↔ K+ - sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu

H+ ↔ PO43- - pufrovací systém

 

2.      Molekulárna ↔ Koloidná fáza:

Ca2+ ↔ kazeín

Ca2+ ↔ nerozpustný vápnik Ca5(PO4)2

H2O ↔ kazeín

H+ ↔ kazeín

CaHPO4 ↔ Ca3(PO4)2

 

Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

 

3.      Emulzná ↔ Molekulárna fáza

Srvátkové bielkoviny ↔ tukové guľôčky

 

 

 

Formy vody v mlieku:

1.      Voľná voda (85 – 86%) – základ polydisperzného systému mlieka, sú v nej rozptýlené alebo rozpustené zložky mlieka. Dá sa z mlieka odstrániť (odparením, sušením) technologickými operáciami.

2.      Viazaná voda (2 – 3,5%) viazaná chemicky na určité zložky mlieka:

a)      Kryštalická voda – voda viazaná na laktózu

b)      Voda viazaná na bielkovinu – koloidná – tvorí ochranný hydratačný obal kazeínovej micely. Zahrievaním mlieka nedochádza k vyzrážaniu bielkovín.

Viazaná voda sa dá odstrániť iba záhrevom nad 100 0C. Stanovuje sa napr. titračnou metódou.

3.      Kapilárna voda – v dutinách mliečnych bielkovín (kazeínové micely) uzatvorená v štruktúre bielkovín. Nie sme schopný ju stanoviť ani odstrániť z mlieka.