Molekulárn zloženie mlieka ( Zloženie mlieka)
Laktóza ↔ Chloridy – sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu
Vápnik ↔ PO43- - sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu
Na+ ↔ K+ - sú v rovnovážnom vzájomnom vzťahu
H+ ↔ PO43- - pufrovací systém
2. Molekulárna ↔ Koloidná fáza:
Ca2+ ↔ kazeín
Ca2+ ↔ nerozpustný vápnik Ca5(PO4)2
H2O ↔ kazeín
H+ ↔ kazeín
CaHPO4 ↔ Ca3(PO4)2
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
3. Emulzná ↔ Molekulárna fáza
Srvátkové bielkoviny ↔ tukové guľôčky
Formy vody v mlieku:
1. Voľná voda (85 – 86%) – základ polydisperzného systému mlieka, sú v nej rozptýlené alebo rozpustené zložky mlieka. Dá sa z mlieka odstrániť (odparením, sušením) technologickými operáciami.
2. Viazaná voda (2 – 3,5%) viazaná chemicky na určité zložky mlieka:
a) Kryštalická voda – voda viazaná na laktózu
b) Voda viazaná na bielkovinu – koloidná – tvorí ochranný hydratačný obal kazeínovej micely. Zahrievaním mlieka nedochádza k vyzrážaniu bielkovín.
Viazaná voda sa dá odstrániť iba záhrevom nad 100 0C. Stanovuje sa napr. titračnou metódou.
3. Kapilárna voda – v dutinách mliečnych bielkovín (kazeínové micely) uzatvorená v štruktúre bielkovín. Nie sme schopný ju stanoviť ani odstrániť z mlieka.