Mliečny tuk ( Zloženie mlieka)
A. Metódy butyrometrické - acidobutyrometrické:
Princíp: spočíva v rozrušení bielkovinovej vrstvy obalu tukovej guľôčky (TG) kyselinou H2SO4 (kyselina gerberová), rozpustením uvoľneného tuku v amylalkohole a jeho následným oddelením odstredivou silou.
· (g/100ml), 60 - 65 °C, otáčky: 1100 ot./min.,6 minút, olejový kúpeľ
- nie sú to presné metódy, ale iba prevádzkové
- výsledok dostávame buď len v objemových percentách alebo hmotnostných % :
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
Stanovenie:
· smotany - navážovacou metódou
- výplachovou metódou
· syrov
· sušených mliek
· kyslomliečnych výrobkov
B. Extrakčné metódy:
- patria medzi presné metódy
- použitie na kalibráciu prístrojov
- na závodoch (mliekarňach) sa nepoužívajú
Princíp: rozrušenie bielkovinovej vrstvy TG buď NH3 alebo HCl a na základe toho sa tuk vyextrahuje do organického rozpúšťadla, rozpúšťadlo sa oddestiluje a tuk sa zváži.
Metódy:
a) Rőse - Gottliebová metóda:
- bielkovinová vrstva rozrušená pomocou NH3 , využitie pri analýze mliek, srvátky, cmaru, smotany (sladké), mraz. krémy
b) Schmidt - Bodzynski metóda:
- použitie kys. HCl (syry, masla, kyslomliečne výrobky a zahustené mlieka)
c) Wielbullová metóda:
- použitie kys. HCl, po spálení sa nalieva na filtre PEMZA, potom sa následne odstráni HCl (zahustené mlieka, sušené mlieka) a zachytený tuk sa následne vyextrahuje
- MIR - Infračervená spektrometria (absorpcia)
- NIR - Infračervená spektrofotometria (adsorpcia)
· Prístroje prac. na princípe turbidimetrie:
Princíp: Meranie stupňa zákalu, spôsobený TG.
- vzorka sa najprv musí spracovávať s vhodným organickým rozpúšťadlom (odstránenie bielkovín)
- tuk vo vzorke musí byť zhomogenizovaný, veľkosť TG 1-2 μm
- prístroj: MILKOTESTER
· Prístroje pracujúce na princípe ultrazvuku:
Princíp: meranie rýchlosti šírenia ultrazvuku v mlieku.
- ultrazvuk spomaľujú TG a ostatné zložky BTS
- šírenie ultrazvuku ovplyvňuje teplota vzorky
- prístroj: DARINOZOMETER - dve kyvety - 1. 40 °C
2. 60 ° C
· Prístroje pracujúce na princípe luminiscencie:
Princíp: meranie luminiscencie (svetielkovanie), ktoré vyvolávajú TG.
- prídavok látok vyvolávajúcich svetelný efekt: LUCIFERIN- naviaže sa na TG
- následné osvietenie UV - svetlom
- meranie intenzity svetielkovania, ktoré spôsobujú TG
· Tukové čísla:
Def: vyjadrujú chemické zloženie tuku, obsah určitých skupín MK, ktoré tvoria mliečny tuk a nepriamo aj vlastnosti mliečneho tuku.
- jednotlivé druhy tukov sú charakterizované svojím chemickým zložením, ktoré sa vyjadruje určitými konštantami, nazývajú sa tukové čísla.
1. Reicherd - Meisslovo číslo: (číslo RM) vyjadruje množstvo prchavých vo vode rozpustných mastných kyselín (C4, C6 a čiastočne C8). Udáva počet ml roztoku NaOH (c NaOH = 0,1 mol.l-1) potrebných na neutralizáciu týchto kyselín vydestilovaných s vodnou parou z 5 g tuku za podmienok metódy. RM mliečneho tuku je 24 až 34.
2. Polenského číslo: je počet ml roztoku NaOH (c NaOH = 0,1 mol.l-1) potrebných na neutralizáciu c vodnou parou prchavých mastných kyselín nerozpustných vo vode, vydestilovaných za podmienok metódy z 5 g tuku. Závisí najmä od kyseliny C8 a C10 a kolíše od 1,3 do 3,5.
3. Číslo zmydelnenia: vyjadruje počet mg KOH potrebných na zmydelnenie 1 g tuku. V mliečnom tuku kolíše od 218 do 235.
4. Jódové číslo: vyjadruje počet g jódu, ktorý sa aduje na dvojité väzby MK v 100 g tuku. Udáva množstvo nenasýtených mastných kyselín v tuku. Mliečný tuk dosahuje hodnoty od 22 do 48.
5. Číslo kyslosti: obsah voľných mastných kyselín v mliečnom tuku. Obsah VMK pre surové kravské mlieko - je dané normou.
- signalizuje rozklad mlieč. tuku (nízke teploty, rýchle premiešavanie , veľký počet psychrotrofných MO)
- starodojné mlieko - vysoký obsah VMK (zmena senzorických vlastnosti)
- VMK = (ang. FFA)
- čerstvý mliečny tuk: 0,5 - 1
· stanovenie VMK:
- získanie mlieč. tuku extrakciou
- odvodnenie mlieč. tuku
- zistenie obsahu MK : titrácia príslušným hydroxidom
- v prípade masla, maslový tuk roztopíme, odvodníme atď.↑
6. Stupeň kyslosti: (SK) obsah VMK. Sú to ml 1 M ʘ KOH, ktoré sa spotrebúvajú na neutralizáciu VMK v 100g filtrovaného mliečneho tuku na indikátor fenolftaleín.
- prepočítavame ho a vyjadrujeme ako ČK alebo % kys. olejovej
Faktory rozkladu mliečneho tuku:
- nešetrne prečerpávanie – rozbíjanie tukových guľôčok a uvoľňovanie VMK
- dlhodobé skladovanie v nízkych teplotách - psychrotrofy - lypázy
- namŕzanie mlieka na steny tanku
- vplyv O2 a Uv na tuk → rozklad na VMK