Metódy stanovenia sušiny mlieka ( Zloženie mlieka )

07.08.2011 17:20

1.      Stanovenie sušiny na základe absorpcie IČ. Žiarenia (MIR):

 

Princíp: absorpcia IČ. žiarenia určitej vlnovej dĺžky (Množstvo absorbovaného žiarenia určitej vlnovej dĺžky, pričom absorpciu spôsobujú charakteristické skupiny alebo väzby stanovovaných zložiek mlieka) pričom IČ žiarenie absorbuje určitá typická skupina stanovovanej látky.

  Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

Použitie (stanovenie):

- TUKY

- BIELKOVINY

- LAKTÓZA  

- MINERÁLNE LÁTKY (nie sú schopné stanoviť)

S = T+B+L+0,72

Typ prístroja: MILKOSKAN - stanovenie s kyslosťou do 9 pH

                                                 - stanovenie s tučnosťou do 15%

                                                 - stanovenie s sušinou do 20%

                                                 - vzorka vytemperovaná na 35-40 °C

- môžeme stanoviť : mlieko, cmar, srvátku a niektoré sladké syry    

 

2.      Stanovenie sušiny na základe adsorpcie alebo odrazu IČ. žiarenia (NIR):

 

Princíp: stanovenie množstva odrazeného IČ. žiarenia.

·        vlnové dĺžky 1,4 - 2,4 . 10-6 m

·        použitie na analýzu akýchkoľvek mliečnych výrobkov

·        okrem základných zložiek dokážeme stanoviť PSB, kyslosť, stabilitu kyslomliečnych výrobkov , meranie somatických buniek,

·        stanovenie priebehu zrenia syrov

·        stanovenie MO v mlieč. výrobkov

 

Typy prístrojov: ANTARIS, INFRATEK

3.      Prístroje pracujúce na princípe ultrazvuku:

 

Princíp: zložky mlieka znižujú (spomaľujú) šírenie sa ultrazvuku v danom mlieku.

 

Typy prístrojov: JULIA, LACTOSCAN