(Mikrobiológia mlieka) Koliformné MO v mlieku
- G- paličky
- Aeróbne, niektoré aj fakultatívne anaeróbne
- Pohyblivé aj nepohyblivé
- Čeľaď Enterobacteriaceae – dokážu zužitkovať laktózu, schopné redukovať dusičnany na dusitany.
- E. coli, Citrobacter, Enterobacter, Aerobacter, Klebsiella
- Zdrojom kontaminácie sú výkaly a okolité prostredie
- Rýchla adaptácia na prostredie
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
- Sú to indikátorové MO
- Indikátor fekálneho znečistenia, hygieny, úrovne sanitácie – pasterizáciou sa ničia
- Nepriamy indikátor výskytu patogénnych MO
- Spôsobujú kysnutie mlieka a mliečnych výrobkov
- Tvorba plynu (skoré nadúvanie syrov) – 3 – 5 dní od výroby
Podmienky stanovenia:
- Riedenie 10-1, 10-2 prípadne 10-3
- Mliečne výrobky individuálne riedenie
- Očkujú sa 2 po sebe idúce riedenia
- Živné médium – VČŽLA
Kultivácia: ak ich stanovujeme ako –
- Indikátor sanitácie (30 0C, 24 – 48 hodín)
- Indikátor fekálneho znečistenia (37 0C, 24 – 48 hodín)
Odčítanie:
- 1.* po 24 hodinách
- Za koliformné považujeme kolónie do 2 mm, sú fialové. Precipilačná zóna okolo kolónií (prstenec)
Počitateľné: 15 – 150 KTJ, norma v 1 ml 1000 KTJ