(Mikrobiológia mlieka) Cesty kontaminácie mlieka

07.08.2011 18:13

 

Oxidačno – redukčný potenciál: oxidačné látky ↑ potenciál +, redukujúce látky ↑ potenciál –

Mlieko → +200 až +340mV => prevládajú oxidačné látky => aeróbne a fakultatívne anaeróbne

Baktérie mezofilné, po vychladení psychrotrofné aeróbne a fakultatívne anaeróbne

  Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

 

Cesty kontaminácie mlieka:

1.      Primárne – kontaminácia mlieka pred opustením vemena

a)      Zdravá dojnica – alveoly sú sterilné. Mliečna cisterna – mlieko je kontaminované MO z ceckového kanálika. Počty MO = 10 – 103 /ml. Druhy: mikrokoky (30 – 90 % - candidum, flavus), enterokoky, staphylokoky..... V priebehu dojenia – posledné staphylokoky len 10 – 15 % z celkového počtu. Z počtom laktácií sa ↑ počet MO – ochabnutý ceckový zvierač => dezinfekcia ceckov

b)      Chorá dojnica – pribúda kontaminácia MO z kože, krvnou cestou, lymfatickou cestou. Počty MO pri subklinickej (103 – 104 /ml), klinickej mastitíde (106 – 108 /ml). Druhy MO: Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, Staphylococcus aereus, E. coli, Klebsiella, Listeria monocytogenes, patogénne MO. Prevenciou je dezinfekcia ceckov.

2.         Sekundárne – kontaminácia mlieka po opustení vemena.

a)      Výkaly: rody Escherichia, Enterobacter, Alcaligenes, Sreptococcus.

b)      Ovzdušie: maštaľ (↑ MO v zimnom období, v prítomnosti dojníc, narážaním vzduchu 10 – 15 l vzduchu = 102 MO), MO prichádzajúce z výkalov, krmiva, podstielky

c)      Krmivo a podstielka: nekvalitné krmivo (Bacillus, Clostridium, plesne, mykotoxíny, Listeria monocytogenes), zle očistené krmivo – repné skrojky a pod (sporulujúce, termorezistentné MO)

d)      Koža vemena – najbohatší zdroj MO. Umyté vemeno (102 MO), neumyté vemeno (105 MO). 1 g uvoľnených nečistôt = 107 – 1012 MO (mikrokoky, enterokoky, koliformné, psychrotrofné, ale aj sporotvorné MO).

e)      Dojič: prenos patogénnych MO, Staphylococcus aereus, Salmonella, Shigella, Streptococcus pyrygens

f)        Nechlórovaná voda: psychrotrofné MO, koliformné

g)      Dojacie a chladiace zariadenia: zle vykonaná sanitácia. Dojacie (koliformné, enterokoky), chladiace (psychrofilné, baktérie). Ich počty >104 v 1 ml poukazujú na chyby v hygiene mlieka. 75 – 80 % pri nehygienickom získavaní mlieka môžu tvoriť psychrotrofné baktérie.

  Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

Možnosti zníženia počtov MO:

-         Cedenie a filtrácia

-         Chladenie (stupeň vychladenia 150 min, 4 – 6 0C)

-         Baktericídna schopnosť mlieka – podporuje ju chladenie – trvanie 2 hodiny

-         Natívne ochranné látky možno rozdeliť:

a)      Špecifické: vysoko individuálne, závisia od dojnice. Makrofágy, lymfocyty, imunoglobulíny, kompliment systém – súbor proteínov, ktoré vyvolávajú postupne reakcie, ktorými sa poškodzuje bunková stena MO.

b)      Nešpecifické: prítomné v mlieku každej dojnice, majú všeobecný charakter. Lyzozým, laktoferín, transferín, laktoperoxidázový systém mlieka.