Analytické metody stanovenia sušiny mlieka ( Zloženie mlieka )

07.08.2011 17:22

1.      Stanovenie sušiny refraktometrický:

 

·        využitie pri výrobe zahustených mliek a pri výrobe sušených mliek

Princíp: Refraktometer - vzorku rozotrieme na hranol refraktometra a zmeriame index lomu svetla.

·        stanovenie indexu lomu svetla na základe ktorého sa z tabuliek odčíta množstvo sušiny (stanovenie sušiny v zahustených mliekach), kontrola suš. smotany a srvátky

  Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk

2.    Stanovenie sušiny Carl-fischerovým ʘom – titračná metóda:

 

Princíp: meranie množstva premeneného SO2 na S2O, ako katalyzátor slúži jód (farebná zmena).

·        stanovenie obsahu H2O v mliečnom tuku (viazaná voda), H2O viazaná na laktózu

·        využitie pri hodnotení obsahu H2O v sušených mliekach

·        stanovenie voľnej a viazanej vody

 

Stanovenie mliečneho tuku

 

A.    Metódy butyrometrické - acidobutyrometrické:

 

Princíp: spočíva v rozrušení bielkovinovej vrstvy obalu tukovej guľôčky (TG) kyselinou H2SO4 (kyselina gerberová), rozpustením uvoľneného tuku v amylalkohole a jeho následným oddelením odstredivou silou.

·        (g/100ml), 60 - 65 °C, otáčky: 1100 ot./min.,6 minút, olejový kúpeľ

-  nie sú to presné metódy, ale iba prevádzkové

-  výsledok dostávame buď len v objemových percentách alebo hmotnostných % :

 

 

Stanovenie:

·        smotany - navážovacou metódou

               - výplachovou metódou

·        syrov

·        sušených mliek

·        kyslomliečnych výrobkov

 

B.     Extrakčné metódy:

 

- patria medzi presné metódy

- použitie na kalibráciu prístrojov

- na závodoch (mliekarňach) sa nepoužívajú

Princíp: rozrušenie bielkovinovej vrstvy TG buď NH3 alebo HCl a na základe toho sa tuk vyextrahuje do organického rozpúšťadla, rozpúšťadlo sa oddestiluje a tuk sa zváži.

 

Metódy:

a)      Rőse - Gottliebová metóda:

- bielkovinová vrstva rozrušená pomocou NH3 , využitie pri analýze mliek, srvátky, cmaru, smotany (sladké), mraz. krémy

 

b)     Schmidt - Bodzynski metóda:

- použitie kys. HCl (syry, masla, kyslomliečne výrobky a zahustené mlieka)

 

c)      Wielbullová metóda:

- použitie kys. HCl, po spálení sa nalieva na filtre PEMZA, potom sa následne odstráni HCl (zahustené mlieka, sušené mlieka) a zachytený tuk sa následne vyextrahuje