Analytické metody stanovenia sušiny mlieka ( Zloženie mlieka )
1. Stanovenie sušiny refraktometrický:
· využitie pri výrobe zahustených mliek a pri výrobe sušených mliek
Princíp: Refraktometer - vzorku rozotrieme na hranol refraktometra a zmeriame index lomu svetla.
· stanovenie indexu lomu svetla na základe ktorého sa z tabuliek odčíta množstvo sušiny (stanovenie sušiny v zahustených mliekach), kontrola suš. smotany a srvátky
Chcete sa naučiť investovať ? Túžite spoznať umenie burzových špekulácií z Wall Street a obchodovať na burze zo ziskom ?! Zaujímate sa o svetové finančné trhy ? Ak áno, všetko potrebné k úspešnému online obchodovaniu nájdete na stránke: www.Forex-system.sk
2. Stanovenie sušiny Carl-fischerovým ʘom – titračná metóda:
Princíp: meranie množstva premeneného SO2 na S2O, ako katalyzátor slúži jód (farebná zmena).
· stanovenie obsahu H2O v mliečnom tuku (viazaná voda), H2O viazaná na laktózu
· využitie pri hodnotení obsahu H2O v sušených mliekach
· stanovenie voľnej a viazanej vody
Stanovenie mliečneho tuku
A. Metódy butyrometrické - acidobutyrometrické:
Princíp: spočíva v rozrušení bielkovinovej vrstvy obalu tukovej guľôčky (TG) kyselinou H2SO4 (kyselina gerberová), rozpustením uvoľneného tuku v amylalkohole a jeho následným oddelením odstredivou silou.
· (g/100ml), 60 - 65 °C, otáčky: 1100 ot./min.,6 minút, olejový kúpeľ
- nie sú to presné metódy, ale iba prevádzkové
- výsledok dostávame buď len v objemových percentách alebo hmotnostných % :
Stanovenie:
· smotany - navážovacou metódou
- výplachovou metódou
· syrov
· sušených mliek
· kyslomliečnych výrobkov
B. Extrakčné metódy:
- patria medzi presné metódy
- použitie na kalibráciu prístrojov
- na závodoch (mliekarňach) sa nepoužívajú
Princíp: rozrušenie bielkovinovej vrstvy TG buď NH3 alebo HCl a na základe toho sa tuk vyextrahuje do organického rozpúšťadla, rozpúšťadlo sa oddestiluje a tuk sa zváži.
Metódy:
a) Rőse - Gottliebová metóda:
- bielkovinová vrstva rozrušená pomocou NH3 , využitie pri analýze mliek, srvátky, cmaru, smotany (sladké), mraz. krémy
b) Schmidt - Bodzynski metóda:
- použitie kys. HCl (syry, masla, kyslomliečne výrobky a zahustené mlieka)
c) Wielbullová metóda:
- použitie kys. HCl, po spálení sa nalieva na filtre PEMZA, potom sa následne odstráni HCl (zahustené mlieka, sušené mlieka) a zachytený tuk sa následne vyextrahuje